Shuri Ryu

De karatestijl Shuri Ryu stamt af van het oorspronkelijke karate van het eiland Okinawa, dat tussen Japan en de Filipijnen in ligt. Shuri Ryu onderscheidt zich van andere karatestijlen door een grote rijkdom aan technieken en oefeningen én door de aandacht voor ontspanning en vloeiende beweging. Er is alleen licht contact en er wordt veel gedaan aan veiligheid en blessurepreventie.

Grootmeester Robert A. Trias

Grootmeester Robert A. Trias (overleden 1989) maakte in 1942 kennis met de stijl Shuri Ryu via Hsing Tong Gee, een Chinese grootmeester op de Solomon Eilanden. Grootmeester Trias introduceerde de Shuri Ryu in de VS en opende daar in 1946 de allereerste dojo. Wendi Dragonfire sensei is in 1971 bij hem begonnen met trainen.

Sensei Wendi Dragonfire

Wendi Dragonfire sensei (9e dan Shuri Ryu en 3e dan Modern Arnis) is de sensei en oprichter van Shuri Ryu Nederland. Ze begon in 1971 met trainen onder Grootmeester Robert A. Trias en haalde in 1975 bij hem haar zwarte band. In 1973 en in 1977 werd ze wereldkampioen karate. Daarnaast heeft ze veel andere toernooien op haar naam geschreven. Op aanraden van Grootmeester Trias opende en leidde ze op verschillende plaatsen in de VS karatescholen, met veel nadruk op het lesgeven aan vrouwen.

Nieuwe stijl

Wendi Dragonfire sensei was een van de initiatiefnemers van een nieuwe stijl van zelfverdediging, voor en door vrouwen. In 1978 werd ze door Grootmeester Trias benoemd tot Assistant Chief Instructor. Samen met zes Chief Instructors en vier andere Assistant Chief Instructors is ze aangesteld om de stijl in ere te houden, te standaardiseren en open te houden voor invloeden van andere stijlen en vechtkunsten. In 1984 kwam ze naar Nederland om les te geven op een vrouwenvechtkunst zomerkamp, en in 1985 is ze in Nederland komen wonen.